Çoklu Kişilik Bozukluğu - Defnar Psikoloji Kayseri Psikolog ve Pedagog Hizmetleri
Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin birden fazla farklı kimliğe sahip olduğu bir bozukluktur. Bu kimlikler, farklı yaşlarda, cinsiyetlerde, kişiliklerde ve anılarda olabilir. Bu kişiler aynı bedenin içinde yaşadıklarını bilebilirler veya farkında da olmayabilirler. Çoğunlukla uyku problemleri, aşırı uyarılmışlık durumu, uzun süreli hafıza kayıpları, bedensel yakınmalar ile kliniklere başvururlar.

Çoklu kişilik bozukluğu olduğunu nasıl anlarız?

Çoklu kişilik bozukluğunun en belirgin özelliklerin biri hafıza kayıplarıdır. Kişi olayları hatırlamaya çalışsa bile hatırlayamayabilir. Birey farklı kişilik ve kimlikler sergileyebilir. Daha az yaygın görülmesine rağmen bilinç kayıpları da önemlidir. Kişilik çatışmalarında karşımıza çıkmaktadır. Bireyin değişen tavırları sonucu kontrol edilemeyen davranışlar sergilemesi kişinin çoklu kişilik bozukluğu hastası olduğunu anlamamızı sağlayabilecek belirtiler arasındadır.

Çoklu kişilik bozukluğu nasıl olunur?

Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin çocukluk çağında yaşadığı yoğun ve tekrarlayan travmalara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizması olarak kabul edilmektedir. Bu travmalar, genellikle cinsel, fiziksel, duygusal taciz veya ihmal şeklinde olabilir. Çoklu kişilik bozukluğu gelişiminde, travmatik deneyimleri zihinden uzaklaştırmaya çalışan dissosiyasyon adı verilen bir süreç rol oynamaktadır. Dissosiyatif süreç, kişinin farkındalığını, kimliğini, hafızasını veya bilincini geçici olarak bölünmesine neden olabilir. Kişi travmatik deneyimleri zihninden tamamen uzaklaştıramaz ve bu deneyimler, farklı kişilikler olarak ortaya çıkar. Bu kişilikler, farklı yaşlarda, cinsiyetlerde, kişiliklerde ve anılara sahip olabilir.

Çoklu kişilik bozukluğu en fazla kaç kişilik?

Bireyde ayrı kimliklerin sayısı 2-10 arasında değişiklik göstermektedir.

Çoklu kişilik bozukluğu belirtileri

Bu bozukluğun temel belirtileri bellek ve kimlikte görülür. Kişi, belirli olayları veya zaman dilimleri hatırlamayabilir. Ayrıca, farklı kişilikleri veya kimlikleri sergileyebilir. Bu kişilikler, farklı konuşma tarzları, davranışlar ve anılara sahip olabilir. Bu kişilikler birbirleriyle kaynaşmaz. Zaman zaman belirli işlevleri yüklenmek için etkin olurlar. Bu durumda hafıza kayıpları ortaya çıkar. Kişi aynı zamanda işitsel ve görsel varsanımlara maruz kalabilir. Kişilik atlamalarında yaşlarda gerileme, cinsiyet ayrımları, yeteneklerde, alışkanlıklarda, bilgide dalgalanmalar gibi belirtiler görülmektedir.

Telefon WhatsApp