Kişilik Bozukluğu Belirtileri - Defnar Psikoloji Kayseri Psikolog ve Pedagog Hizmetleri
Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?

Kişilik bozuklukları belirtileri başlıca olarak kişinin kendi içerisinde bulunduğu kültürden belirgin olarak sapmalar yaşaması, davranış ve iç yaşantı örüntüsünde bilişte yani hastanın kendisini ve çevresini algılayış biçiminde önemli ölçüde bozulmaların meydana gelmesi, duygulanımda yoğunluğun, değişkenliğin artması, kişiler arası işlevselliğin iletişimin bozulması, dürtülerini kontrol edememe başlıca kişilik bozuklukları belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtiler kişinin işlevselliğini bozmakta ve uzun süreli olarak devam etmektedir.

Kişilik bozukluğu ne demek?

Kişilik bozuklukları, bireyin düşünce, duygu ve davranışlarında belirgin ve uyum bozucu sapmalara neden olan uzun süreli ve kalıcı bir yapısal bozukluktur. Kişilik bozuklukları, bireyin toplumsal uyumunu, iş hayatını ve ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilir.

Kişilik bozukluğu türleri nelerdir?

Kişilik bozuklukları Amerikan Psikologlar Derneği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukları Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nda tanımlanmasına göre 3 ana gruba ayrılmaktadır.

-A tipi kişilikler genellikle sabırsız, aynanda birden çok işi yapmak isteyen, toplumda ön planda olmayı seven, rekabetçi insanlardır. Bu grupta meydana gelen kişilik bozukluklarında genel olarak içe kapanıklık, soğukluk, şüphecilik ve mantıksızlık gibi ortak özellikler görülür. Şizofrenide görülen tuhaf düşünme ve deneyim türleri ile benzerlikleri vardır. Bu grubun içinde yer alan kişilik bozuklukları Paranoid, Şizoid, Şizotipal olmak üzere ayrılmıştır.

-B tipi kişilikler A tipi kişiliklere göre daha az rekabetçi, daha az hırslı, zamana karşı daha rahat bir tutum sergilemektedirler. B tipi kişilik bozukluklarında dramatik, dengesiz duygular ve tutarsız davranışlar ortaya çıkmaktadır. Çok yüksek özgüven, kurallara karşı gelen davranışlara kadar değişiklik göstermektedir. Bu grup kişilik bozukluğuna sahip bireylerde dürtüsellik ön plandadır. Kendi içinde dörde ayrılmaktadır. Antisosyal, Sınırda, Histriyonik, narsistik.

-C tipi kişilikler güvenilir, düzenli, işlerini aksatmayan çalışkan bireyler olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle bir işi en iyi şekilde yapmaya gayret eden ve özenle işlerini tamamlayan kişilerdir. Aşırı kontrolcü ve gergindirler. İçinde yer alan bozukluklar üçe ayrılmaktadır. Çekingen, Bağımlı, Obsesif Kompulsif Bozukluk.

Çok karakterli kişilik bozukluğu nedir?

Çoklu kişilik bozukluğu veya dissosiyatif kimlik bozukluğu (DKB), bir kişinin iki veya daha fazla ayrı kimliğe sahip olduğu bir zihinsel bozukluktur. Bu kimlikler farklı kişilik özelliklerine, hafızalara, yeteneklere ve davranışlara sahip olabilir. Çoklu kişilik bozukluğu kişiler, genellikle bu kimlikler arasında geçiş yapar ve bu geçişler sırasında hafıza kaybı yaşayabilirler.

Çoklu kişilik bozukluğu kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, çocukluk travmaları, özellikle fiziksel ve cinsel istismar, bu bozukluğun gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. dissosiyatif kimlik bozukluğu, genellikle yetişkinlik döneminde teşhis edilir, ancak bazı belirtiler çocukluk döneminde de görülebilir. dissosiyatif kimlik bozukluğu, kişinin günlük yaşamını ve ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu bozukluklar, kişinin iş hayatında, okul hayatında ve sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Kaç Çeşit Kişilik Bozukluğu Vardır?

Kişilik bozuklukları, DSM-5 tarafından 10 farklı kategoride sınıflandırılmıştır. Bu kategoriler şunlardır; Paranoid kişilik bozukluğu, Sınırda kişilik bozukluğu, Histrionik kişilik bozukluğu, Narsisistik kişilik bozukluğu, Antisosyal kişilik bozukluğu, Bağımlı kişilik bozukluğu, Obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, Çekingen kişilik bozukluğu, Şizoid kişilik bozukluğu, Şizotipal kişilik bozukluğu ve başka türlü adlandırılamayan kişilik bozukluğudur.

En Tehlikeli Kişilik Bozuklukları?

En tehlikeli kişilik bozukluğu, kişinin başkalarına zarar verme riskinin en yüksek olduğu bozukluktur. Bu risk, kişinin kişilik bozukluğunun özelliklerine, şiddet eğilimlerine ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, antisosyal kişilik bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu ve narsistik kişilik bozukluğu, en tehlikeli kişilik bozuklukları olarak kabul edilir.

Telefon WhatsApp