Psikiyatri Doktoru Ne Sorar? - Defnar Psikoloji Kayseri Psikolog ve Pedagog Hizmetleri
Psikiyatri Doktoru Ne Sorar?

Psikiyatri Doktoru Ne Sorar?

Psikiyatri doktoru ne sorar?

Psikiyatri doktoru, hastanın ruh sağlığı durumunu değerlendirmek ve teşhis koyabilmek için bir dizi soru sormaktadır. Bu soruların amacı, hastanın yaşadığı zihinsel ve duygusal sorunları anlamak ve uygun tedavi yaklaşımlarını belirlemek içindir. Psikiyatristler hastanın semptomlarını, kullandığı ilaçların olup olmadığını, madde bağımlılığını, tıbbi geçmişini, aile geçmişini ve buna benzer birçok soruyu sorabilmektedir. Bu sorular aracılığı ile psikiyatrist danışan ile bağ kurmaya ve danışanın sorunlarına çözüm bulmaya çalışmaktadır.

Panik atak için psikolog mu psikiyatrist mi?

Panik atak durumu ile ilgili olarak hem psikologlar hem de psikiyatristler hizmet vermektedir. Tedavi seçimi, hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve durumuna bağlıdır. Hafif panik ataklar veya anksiyete durumları için, psikoterapi (psikologlar tarafından uygulanan) yeterli olmaktadır. Daha ciddi durumlarda veya semptomlar ilaç gerektiriyorsa, bir psikiyatristin yardımı gerekmektedir. Bazı durumlarda terapinin ve ilaç tedavisinin birlikte kullanılması da önerilebilmektedir. Panik atak belirtileri gösteren veya anksiyete ile başa çıkmak isteyen bireyler, bir sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve uygun tedavi planını belirlemelidirler.

Psikolog ve psikiyatrist arasında ne fark var?

Psikologlar, psikoloji alanında lisans, yüksek lisans veya doktora derecesine sahip profesyonellerdir.  Psikologlar, psikoterapi ve danışmanlık hizmetleri sunarlar ve çeşitli terapötik yaklaşımları kullanmaktadırlar. Psikiyatristler ise tıp doktorlarıdır ve tıp fakültesinden mezun olmaktadırlar. Daha sonra psikiyatriye özgü eğitim alır ve psikiyatri alanında uzmanlaşırlar. Psikiyatristler, tıbbi değerlendirmeler yapmakta, ilaç reçete etmekte ve psikiyatrik hastalıkları teşhis etmektedirler. Psikolog ilaç yazamaz, hastaya yatış veremez lakin psikiyatristler tıp mezunu oldukları için ilaç yazabilme, hastaneye yatış verebilme, hastayı muayene edebilme hakkına sahiptirler.  

Önce Psikoloğa mı gidilir Psikiyatriste mi?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki seçim, kişinin özel ihtiyaçlarına ve durumuna bağlıdır. Sorunlarınız hafif veya orta düzeydeyse ve ilaç tedavisi gerekmiyorsa, psikoloğa başvurmayı düşünebilirsiniz. Semptomlarınız şiddetli veya karmaşıksa, başka psikiyatrik belirtilerle birlikte görülüyorsa veya ilaç tedavisi gerektiren bir durum söz konusu ise, bir psikiyatriste başvurabilirsiniz. Eğer hangi uzmana başvurmanız gerektiği konusunda karar veremiyorsanız, bir genel pratisyen veya aile hekimine başvurarak rehberlik alabilirsiniz.

Telefon WhatsApp