Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri - Defnar Psikoloji Kayseri Psikolog ve Pedagog Hizmetleri
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?

Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun (TSSB) 3 ana belirtisi vardır.

- Yeniden yaşama: Olayla ilgili tekrarlayan veya ısrarcı düşünceler, görüntüler, sesler veya duyguları yeniden yaşamak.

-Kaçınma: Olayla ilgili hatırlatıcılardan kaçınmak. Bu, insanlardan, yerlerden veya etkinliklerden kaçınmayı içerebilir.

- Aşırı uyarılma: Aşırı uyarılmaya karşı artan duyarlılık, örneğin aşırı tetiklenme veya dikkat dağınıklığı.

Bu belirtilere ek olarak uykusuzluk, sinirlilik, kaygı, depresyon, suçluluk, umutsuzluk, öfke, kendinden utanma veya suçlama, intihar düşünceleri veya girişimleri görülebilmektedir.

Travma sonrası stres bozukluğu nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), bir kişinin hayatını tehdit eden, korkutucu veya üzücü herhangi bir olaydan sonra ortaya çıkan bir zihinsel sağlık durumudur. Travmatik bir olay, bir savaşta savaşmak, bir doğal afette olmak, cinsel istismara uğramak veya bir kaza geçirmek gibi herhangi bir olay olabilir.

Travma sonrası stres bozukluğu kaç ay sürer?

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), ne kadar süreceği, kişinin semptomlarının ciddiyetine ve türüne, travmatik olayın niteliğine ve kişinin sahip olduğu destek kaynaklarına bağlıdır. TSSB'nin belirtileri genellikle olaydan sonraki birkaç ay içinde başlar, ancak olaydan yıllar sonra da başlayabilir. TSSB belirtileri, genellikle bir yıl içinde kendiliğinden iyileşmez. TSSB'nin semptomları iki yıl veya daha uzun sürerse, kronik TSSB olarak kabul edilir. TSSB'nin tedavisi, kişinin semptomlarını yönetmeye ve normal bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir. Erken tedavi, TSSB'nin semptomlarını hafifletmeye ve kişinin normal bir yaşam sürmesine yardımcıdır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavi Edilir mi?

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tedavisi, kişinin semptomlarının ciddiyetine ve türüne bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

-Bilişsel davranışçı terapi (BDT): BDT, kişinin travmatik olayı nasıl yorumladığını ve tepki verdiğini değiştirmeyi amaçlayan bir tür psikoterapidir.

-EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme): EMDR, travmatik bir olayın hafızasını yeniden işlemeye yardımcı olmayı amaçlayan bir terapi yöntemidir.

-İlaçlar: Antidepresanlar ve antianksiyete ilaçları, TSSB semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

  TSSB, tedavi edilebilir bir durumdur. Erken tedavi, TSSB'nin semptomlarını yönetmeye ve kişinin normal bir yaşam sürmesine yardımcı olabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Testi

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) için bir dizi test vardır. En yaygın testlerden biri, travmatik stres belirtilerinin dört ana kategorisini ölçen TSSB Kontrol Listesi (PCL-5)'tir. PCL-5, yetişkinler, ergenler ve çocuklar için kullanılabilir. TSSB için başka testler de vardır. Bu testler, kişinin TSSB semptomlarını daha ayrıntılı olarak değerlendirmek için kullanılabilir. Örneğin, Travma Yaşantı Anketi (IES), kişinin travmatik bir olaya nasıl tepki verdiğini ölçmek için kullanılan bir testtir. Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Duygu Düzenleme Anketi (TSI-2), kişinin TSSB semptomlarını ve duygu düzenleme becerilerini ölçmek için kullanılan bir testtir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu İlaçları

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tedavisinde kullanılan ilaçlar, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak TSSB'nin temel nedenini tedavi etmezler. TSSB için kullanılan ilaçlar antidepresanlar, anksiyete ilaçları, antikonvülsan ilaçlar en çok kullanılan ilaçlar arasındadır.

Ağır Psikolojik Travmalar

Ağır psikolojik travma, kişinin hayatını tehdit eden, korkutucu veya üzücü olan bir olaydan sonra ortaya çıkan bir ruhsal sağlık durumudur. Ağır psikolojik travma, kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde strese neden olabilir. Kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını etkileyebilir. Ağır psikolojik travma yaşayan kişiler, günlük işlerini yapmakta, ilişkilerini sürdürmekte ve sosyal yaşamlarını düzenlemekte zorlanabilirler. Ağır psikolojik travma, kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını etkileyebilir.

Stres Bozukluğu Nedir

Stres, kişinin yaşadığı bir olaya veya duruma verdiği tepkidir. Stres bozukluğu ise kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde stres yaşadığı bir durumdur. Stres, kişinin bedensel ve ruhsal sağlığını etkiler. Stres bozukluğu, farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Anksiyete bozuklukları, depresyon, travma sonrası yaşanan stres bozukluğu en çok karşımıza çıkan stres bozukluklarındandır.

Panik Atak için Psikolog mu Psikiyatrist mi Konulu Yazımız Hakkında Bilgi Almak için Tıklayınız.

Telefon WhatsApp